• English
  • Ελληνικά
  • 中文 (中国)
  • |
chateau nico lazaridi red 2017

CHÂTEAU NICO LAZARIDI ΕΡΥΘΡΟ

2017
ΠΓΕ ΔΡΑΜΑ
ΟΙΝΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ

Το Château Nico Lazaridi, τo πιο γνωστό brand name της NICO LAZARIDI που συνέδεσε το όνομά του με την ιστορία της εταιρίας και της οινολογικής αναγέννησης του Νομού Δράμας το 1987. Ο αμπελώνας, από τον οποίο προέρχεται η πρώτη ύλη, περιβάλει περιμετρικά το ομώνυμο οινοποιείο  Château Nico Lazaridi, το οποίο είναι πλήρως εναρμονισμένο με το ανάγλυφο της περιοχής.

Η συμπλήρωση φέτος τριών δεκαετιών από την πρώτη εμφιάλωση του CHÂTEAU NICO LAZARIDI είναι μια ευκαιρία όχι μόνο για γιορτή αλλά και για νέα ξεκινήματα: οι τρεις ολοκαίνουργιοι οίνουι Château Nico Lazaridi, λευκό, ερυθρό και rosé, κυκλοφορούν πλέον με νέες ετικέτες, φιλοτεχνημένες από τον Έλληνα καλλιτέχνη Γιώργο Ταξίδη.

Η τέχνη του κρασιού είναι μια ανθρώπινη δραστηριότητα, χειρωνακτική και επίπονη. Το κρασί «φτιάχνεται» από ανθρώπινα χέρια και είναι προορισμένο για τον άνθρωπο. Στα έργα που κοσμούν τις νέες ετικέτες δίνεται έμφαση στον άνθρωπο και πιο συγκεκριμένα στο χέρι του, καθώς με αυτό επεξεργάζεται τον οίνο.

Και τα τρία έργα που απεικονίζονται στις νέες ετικέτες συνιστούν μαζί μια τριλογία που αφορά στις δράσεις του ανθρώπου πάνω στο αμπέλι, τοποθετημένες μέσα σε τρία ξεχωριστά χρονικά πλαίσια. Στην ετικέτα του ερυθρού οίνου απεικονίζεται η φύτευση, η γέννηση, η αρχή – είναι η εκκίνηση. Αποδίδεται ένα είδος «φόρου τιμής» στον άνθρωπο που ξεκίνησε την οινική ιστορία.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ: Το Château Nico Lazaridi Ερυθρό 2016 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον διεθνή διαγωνισμό οίνου «Berliner Wein Trophy» που διεξήχθη τον Φεβρουάριο του 2019 στη Γερμανία.  Ο εμβληματικός οίνος της NICO LAZARIDI διακρίθηκε στον σπουδαίο αγώνα στον οποίο συμμετείχαν πάνω από 7.000 οίνοι από όλο τον κόσμο. Οι διακόσιοι κριτές του «Berliner Wein Trophy 2019 – Winter Tasting» δοκίμασαν και ξεχώρισαν το Château Nico Lazaridi Ερυθρό 2016, επιβραβεύοντας την ανανέωση του οινικού του χαρακτήρα και την αλλαγή της ποικιλιακής του σύνθεσης,.

Το Berliner Wein Trophy ξεκίνησε το 2004 και από τότε έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο και σημαντικότερο διεθνή διαγωνισμό οίνου. Οι κριτές δοκιμάζουν και βαθμολογούν μέσα σε τρεις ημέρες τα χιλιάδες δείγματα που φτάνουν στο Βερολίνο από όλη την υφήλιο. Την τέταρτη μέρα δίνονται τα βραβεία, τα οποία σύμφωνα με τον κανονισμό, δεν επιτρέπεται να αποδοθούν σε περισσότερα από το 30% των συμμετεχόντων ετικετών, μην επιτρέποντας έτσι τη διάκριση πολλών οίνων που κατάφεραν να σημειώσουν υψηλό σκορ. Για το λόγο αυτό, κάθε μετάλλιο που δίνεται στον χειμερινό διαγωνισμό θεωρείται πολύ σημαντικό και χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης ανάμεσα στους οινόφιλους όλου του κόσμου.

Τύπος: Οίνος Ερυθρός Ξηρός.

Κατηγορία: Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Δράμα.

Ποικιλίες: Cabernet Sauvignon 60 %, Merlot 30%, Sangiovese 10%.

Αμπελώνες: Δημοτικά Διαμερίσματα Αγοράς, Πηγαδίων και Αδριανής.

Καλλιέργεια: Τα μέτριας σύστασης εδάφη με ελαφριά κλίση σε υψόμετρο 250m και με βορειοανατολική έκθεση αποτελούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των ποικιλιών και την ωρίμανση των καρπών τους.

Ημερομηνία τρύγου: Σεπτέμβριος.

Οινοποίηση–Ωρίμανση: Κλασσική ερυθρή οινοποίηση με εφαρμογή délestage και παραμονή 12 μηνών σε γαλλικά δρύινα βαρέλια.

Οινολογικές Αναλύσεις :
Αλκοολικός Τίτλος: 14,9%
Ολική Οξύτητα: 5.25 g/l
Ανάγοντα Σάκχαρα: 2.73 g/l
pH: 3,53

Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά: Ένα γοητευτικό χαρμάνι με βαθύ ερυθρό χρώμα στο οποίο συνδυάζονται τα γλυκά αρώματα φρούτων του Merlot με την πυκνότητα του Cabernet Sauvignon και την φινέτσα του Sangiovese.

Φύλαξη–Παλαίωση: Πίνεται ευχάριστα για τα επόμενα 6-8 χρόνια από τον τρύγο.

Γευστικό ταίριασμα: Σερβίρεται στους 16-18ΟC, συνοδεύοντας κρέατα σχάρας, κόκκινα μαγειρευτά κρέατα και κυνήγι με σύνθετες σάλτσες.