• English
  • Ελληνικά
  • 中文 (中国)
  • |
Panoramic View of Chateau Nico Lazaridi winery

Οινοποιείο Λαζαρίδη – Château Nico Lazaridi

Επιλέξαμε την τοπική κοινότητα Αγοράς στο Νομό Δράμας σαν έδρα για το Οινοποιείο Λαζαρίδη – CHÂTEAU NICO LAZARIDI για να εγκαταστήσουμε το πρωτοποριακό, σύγχρονο οινοποιείο μας.

Δεν ήταν τυχαία η επιλογή της τοποθεσίας του, αφού λάβαμε υπόψη όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται, ώστε η παραγωγή των αμπελώνων να επεξεργάζεται στη μικρότερη δυνατή απόσταση από τον τόπο συγκομιδής. Έτσι δώσαμε στους ανθρώπους της εταιρίας τη δυνατότητα να δημιουργήσουν άριστα κρασιά τα οποία στη συνέχεια θα αποθηκευτούν κάτω από ιδανικές συνθήκες, πριν φτάσουν στον καταναλωτή.

Το οινοποιείο με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του είναι κτισμένο μέσα στον κεντρικό αμπελώνα και εναρμονισμένο με το φυσικό τοπίο της περιοχής, βλέποντας από όλες τις πλευρές του περιμετρικά τη συνολική εκμετάλλευση των αμπελώνων. Είναι πλήρως εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα μέσα για την παραγωγή προϊόντων υψηλών προδιαγραφών.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Οινοποιείου CHÂTEAU NICO LAZARIDI καταλαμβάνουν περίπου 6.500 τ.μ. και αποτελούν ένα ενοποιημένο συγκρότημα που περιλαμβάνει χώρους οινοποίησης, παραγωγής, εμφιάλωσης, χώρους αποθήκευσης, υπόγειες κάβες για την ωρίμαση των κρασιών, γραφεία, χώρους γευσιγνωσίας και σεμιναρίων καθώς και την πινακοθήκη “Μαγικό Βουνό”. Στο οινοποιείο μπορεί να δει κανείς πάνω από 100 ζωγραφικά και γλυπτά έργα που προκαλούν έναν αέναο διάλογο ανάμεσα στον οίνο και τις εικαστικές τέχνες.

Το αρχιτεκτονικό σχέδιο του οινοποιείου, έργο του Δραμινού αρχιτέκτονα Γιάννη Ματσίνη, δίνει την εντύπωση «ουράς χελιδονιού». Δημιουργεί μία εσωτερική αυλή, όπως κατά παράδοση έχουν όλες οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις έγκλειστης μορφής, προσφέροντας τη δυνατότητα οπτικής επαφής με τον περιβάλλοντα χώρο τόσο στον επισκέπτη, όσο και στους εργαζομένους.

Ο αρχιτέκτονας φρόντισε ακόμη να εναρμονισθεί όλο το οινοποιείο με το ανάγλυφο της περιοχής δημιουργώντας μια συνέχεια της γραμμής του ορίζοντα, ενώ από το παρατηρητήριο στον πύργο του κτιρίου ο επισκέπτης έχει μια πανοραμική άποψη των αμπελώνων και της ευρύτερης περιοχής.

Το πιο φημισμένο brand name της NICO LAZARIDI, είναι ο ομώνυμος οίνος Château Nico Lazaridi σε λευκό και ερυθρό και την οικογένεια συμπληρώνει το Rosé Nico Lazaridi. Η γκάμα των οίνων του οινοποιείου περιλαμβάνει τις οικογένειες των κρασιών Μαγικό Βουνό και Perpetuus που αποτελούν ειδικευμένα προϊόντα παλαίωσης. Η νεώτερη σειρά Cavalieri Lazaridi περιλαμβάνει τους μονοποικιλιακούς οίνους Assyrtiko, Malagousia & Merlot.

Επίσης, η εταιρία οινοποιεί στην κατηγορία των λιαστών φυσικών γλυκών οίνων τον οίνο Μελισσουργός και το λευκό και το ροζέ αφρώδες ξηρό οίνο Solitaire.

Στο Οινοποιείο Château Nico Lazaridi στην περιοχή της Αγοράς οι επιλεγμένες ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται δίνουν οίνους με την ένδειξη ΠΓΕ Δράμα και Αγορά.

Οινοποιείο Λαζαρίδη – Αμπελώνες

Δράμα

Οι αμπελώνες της NICO LAZARIDI στo Νομό Δράμας περιβάλλονται προστατευτικά από το βουνό Φαλακρό στο Βορρά, το Μενοίκιο όρος, το δυτικό όριο του νομού, ενώ στα νοτιαοανατολικά βλέπουμε το Παγγαίο – το Μαγικό μας βουνό – που έχει συνδέσει το όνομά του με τη Διονυσιακή λατρεία και την αναζήτηση θησαυρών από τους μεγάλους Μακεδόνες βασιλιάδες.

Εγκατεστημένοι οι αμπελώνες μας σε μία από τις γνωστότερες και ανερχόμενες αμπελουργικές ζώνες της Ανατολικής Μακεδονίας αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, βρίσκονται μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων Αγοράς, Πηγαδίων και Αδριανής, καταλαμβάνοντας έκταση 800 στρεμμάτων. Από αυτά τα 650 στρέμματα αποτελούν ιδιόκτητους αμπελώνες και υπάρχουν περίπου 150 στρέμματα παραγωγών συμβεβλημένων με την εταιρία που εκτείνονται στις ίδιες περιοχές.

Ο κεντρικός αμπελώνας, που βρίσκεται περιμετρικά του οινοποιείου Château Nico Lazaridi, καταλαμβάνει έκταση 350 στρεμμάτων.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι οι διεθνείς Sauvignon Blanc, Semillon, Ugni Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah και Sangiovese καθώς και οι ελληνικές Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Μοσχάτο, Ξινόμαυρο και Μαυρούδι.

Η εταιρία στα 30 χρόνια αμπελουργικής εμπειρίας έχει δοκιμάσει διάφορες τεχνικές ως προς την πυκνότητα φύτευσης και πειραματίστηκε αλλά και πειραματίζεται συνεχώς σε ποικιλιακό επίπεδο στοχεύοντας πάντοτε στην μακροπρόθεσμη εφαρμογή τόσο των βέλτιστων καλλιεργητικών μεθόδων, αλλά και τον εμπλουτισμό του αμπελώνα με ποικιλίες που θα έχουν ενταχθεί με απόλυτη επιτυχία στο terroir της περιοχής με σκοπό την αειφόρο ανάπτυξη αλλά και διαφοροποίηση των προϊόντων της.