• English
  • Ελληνικά
  • 中文 (中国)
  • |

Δείτε όλα όσα έγιναν στην εκδήλωση “Σφηνάκια Γνώσης στον κλάδο της Εστίασης”

37305490095_1971f4ff31_o

Δείτε όλα όσα έγιναν στην εκδήλωση “Σφηνάκια Γνώσης στον κλάδο της Εστίασης”

Την Πέμπτη 14/09/2017 στο Palmie Bistro Restaurant στο Κεφαλάρι Αττικής πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τόσο από πλευράς οργάνωσης όσο και από πλευράς προσέλευσης η εκδήλωση με τον καθόλα ταιριαστό τίτλο «Σφηνάκια Γνώσης στον κλάδο της Εστίασης». Ταιριαστό, διότι το κυρίαρχο concept της εκδήλωσης αφορούσε την μετάδοση πρακτικής και ουσιαστικής γνώσης από ομιλητές, οι οποίοι είχαν στην διάθεση τους μόλις 7 λεπτά για να παρουσιάσουν την θεματολογία τους.

Η Nico Lazaridi είχε την χαρά να εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της εταιρίας κύριο Φεδερίκο Λαζαρίδη. Με αφορμή τον ευρύτερο προβληματισμό που υπάρχει σε σχέση με την διαχείριση του οίνου στα σημεία HORECA, ο κύριος Λαζαρίδης  μέσα στον σύντομο χρόνο που του δόθηκε, έδωσε ένα στίγμα του τι σημαίνει ουσιαστικά κρασί στους χώρους που απευθύνονται στο κοινό. Αν θα θέλαμε να κάνουμε μια αναφορά στους βασικούς πυλώνες οι οποίοι αναφέρθηκαν και αναλύθηκαν στην ομιλία αυτοί θα ήταν:

ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ

Ξεκινώντας με τα βασικά, έγινε μια σύντομη σκιαγράφηση του περιβάλλοντος που πλαισιώνει την παραγωγή και την κατανάλωση του οίνου τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως ενώ τονίστηκε ιδιαιτέρως πως η βασική παροχή που προσφέρουν τα HORECA είναι πρωτίστως η παροχή ποιοτικού χρόνου στους πελάτες.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ – ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΙΟΥ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

Στην συνέχεια, τέθηκε το πρώτο ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει τον επαγγελματία ιδιοκτήτη εστιατορίου/ξενοδοχείου/catering και δεν είναι άλλο από τον τύπο και τον χαρακτήρα που έχει ή θέλει να δώσει. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν  τα κριτήρια που καθορίζουν την ταυτότητα και την προσωπικότητα του καταστήματος (θεματική ενότητα, ηλικιακός διαχωρισμός, budget κάλυψης κοκ) και το πώς τα κριτήρια αυτά επηρεάζουν την σωστή διαχείριση του οίνου.

ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκαν τόσο οι ηθικοί κανόνες όσο και οι νομικές δεσμεύσεις που πρέπει να τηρούνται στα σημεία σερβιρίσματος οίνου-αλκοόλ. Οι ηθικοί κανόνες έχουν σχέση με την εντός του χώρου σερβιρίσματος κόσμια και ασφαλή συμπεριφορά των θαμώνων-καταναλωτών και υποστηρίζονται από το ενημερωτικές καμπάνιες για την κατανάλωση αλκοόλ. Οι νομικές δεσμεύσεις αφορούν πρωτίστως το θέμα του σερβιρίσματος αλκοόλ σε ανηλίκους, αλλά και την σωστή περιγραφή των προϊόντων και την ανάρτηση των τιμών στους τιμοκαταλόγους.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Με δεδομένο το γεγονός ότι το κρασί είναι ένα περίπλοκο προϊόν το οποίο απαιτεί εμπειρία και τεχνογνωσία τόσο στο σερβίρισμα όσο και στο γευστικό ταίριασμα, τονίστηκε η σημασία που πρέπει να δίνεται στην απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού. Είναι γεγονός πως η παροχή υπηρεσιών απαιτεί και την κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού (είτε ιδιωτικού χαρακτήρα είτε σε επίπεδο σπουδών)η οποία πρέπει φυσικά να συνδυάζεται και με την όσο το δυνατόν θετική ενέργεια που πρέπει να εκπέμπει. Είναι δεδομένο πως το κρασί  έχει ειδικό βάρος για τον χώρο εστίασης και πρέπει να τυγχάνει της ανάλογης διαχείρισης.

ΛΙΣΤΑ ΚΡΑΣΙΟΥ

Τέλος, δόθηκαν κάποιες συμβουλές γενικότερου χαρακτήρα σχετικά με την διαχείριση της λίστας κρασιού (wine list) του σημείου HORECA. Είναι εύκολα κατανοητό πως μια απλή wine list που συντάσσεται σε οριζόντιο επίπεδο με απλά κριτήρια (εντοπιότητας ή κάποιων βασικών ποικιλιών) δεν απαιτεί ιδιαίτερη πολιτική διαχείρισης. Αντιθέτως στις περιπτώσεις που το κατάστημα θέλει να αποκτήσει εξειδίκευση στον οίνο είναι απαραίτητη η σύνταξη μιας κάθετης λίστας κρασιού, που μπορεί να διαμορφώνεται με πολλά κριτήρια (περιοχή/ποικιλία / παραγωγός/ εσοδεία) ή και συνδυασμούς αυτών. Ως αποτέλεσμα η διαχείριση της κάβας γίνεται περίπλοκη, έχει κόστος και απαιτεί εξειδικευμένη συντήρηση αλλά και την απόκτηση του κατάλληλου εξοπλισμού σερβιρίσματος.

Η Nico Lazaridi συνέδραμε με ιδιαίτερη χαρά σε αυτή τη πρωτότυπη πρωτοβουλία. Οι εντυπώσεις που αποκομίσαμε από την εκδήλωση ήταν απολύτως θετικές καθώς η θεματολογία των σεμιναρίων και ο τρόπος που παρουσιάστηκαν ήταν πολύ ενδιαφέροντα, ενώ ευχάριστες λεπτομέρειες όπως το ιδιαίτερο sketch των 2 ηθοποιών εκτός από τον σκοπό της διασκέδασης ικανοποίησαν και την ανάγκη για διάδραση. Είναι σημαντικό να τονιστεί  το γεγονός ότι επρόκειτο για μια δράση κοινωφελούς χαρακτήρα,  στο πλαίσιο της κοινωνικής πρωτοβουλίας για την καταπολέμηση της ανεργίας, της φτώχειας και της περιθωριοποίησης, ένας ακόμη λόγος για να χαιρετίσουμε την προσπάθεια των συντελεστών.

Συνεπώς η Nico Lazaridi θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικού Σκοπού “Κnowl” , τηνMilitos Consulting” , τους παράγοντες του προγράμματος εξατομικευμένης συμβουλευτικής και κατάρτισης “Επιταχυντής Δεξιοτήτων Mellon” καθώς και όλους τους συντελεστές και συμμετέχοντες που  συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση αυτής την εκδήλωσης. Πάντοτε θα είμαστε δίπλα και θα παρέχουμε αμέριστη υποστήριξη σε παρόμοιες πρωτοβουλίες και προσδοκούμε σε ανάλογες δράσεις και στο μέλλον.

Παρακάτω θα βρείτε και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την ημέρα της εκδήλωσης:

 

 

Related Posts