• English
  • Ελληνικά
  • 中文 (中国)
  • |

Δελτίο Τρύγου 2023

Mechanical harvester at Nico Lazaridi Vineyards

Δελτίο Τρύγου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2023
ΔΡΑΜΑ

Ο τρύγος του 2023 ήταν συναρπαστικός από κάθε άποψη.

Η φετινή καλλιεργητική περίοδος σημαδεύτηκε από ποικίλα και έντονα καιρικά φαινόμενα που είχαν ως αποτέλεσμα τη δοκιμασία του αμπελιού. Ταυτόχρονα δοκιμάστηκε και η ανθρώπινη ομάδα του οινοποιείου, αφού έπρεπε διαρκώς να αντιμετωπίζει και να προσαρμόζεται στις ευμετάβλητες καιρικές συνθήκες. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, θέμα που όλοι συζητούμε εδώ και τόσα χρόνια, είναι πλέον μια πραγματικότητα και απαιτούν την επαγρύπνηση και την προσοχή όλων μας.

Η χρονιά, ενώ άρχισε σχετικά ομαλά, συνοδεύτηκε από μια μακρά περίοδο συνεχών και σχεδόν καθημερινών βροχοπτώσεων, οι οποίες εκδηλωνόντουσαν κυρίως τις απογευματινές ώρες. Οι συνθήκες αυτές, οι οποίες διήρκησαν περίπου 2 μήνες, από τον Απρίλιο ως τον Μάιο, συνέβαλαν στην εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών και κυρίως περονόσπορου.

Μετά το τέλος των βροχοπτώσεων, ακολούθησε μια περίοδος πολύ υψηλών θερμοκρασιών, που κράτησε από τα τέλη του Ιουνίου έως και τις αρχές του Αυγούστου.

Όλες αυτές οι ακραίες καιρικές μεταβολές συνετέλεσαν στο να έχουμε έναν αρκετά πολύπλοκο και ιδιαίτερο τρύγο. Είναι αξιοσημείωτο σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι κατά την διάρκεια του τρύγου οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν ήταν ιδανικές.

Οι αποδόσεις στο σύνολο του αμπελώνα ήταν χαμηλές, σε τοπικό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο, με «ελαφριά» σταφύλια. Ωστόσο η ποιότητα των παραδιδόμενων σταφυλιών που παραλάβαμε στο οινοποιείο ήταν άριστη.

Ο τρύγος στην Δράμα άρχισε 17 Αυγούστου με τις λευκές ποικιλίες (Chardonnay, Sauvignon Blanc κ.α.) και έκλεισε με τις ερυθρές ποικιλίες (Merlot, Cabernet Sauvignon) στις 25 Σεπτέμβρη.

Διεξήχθη χειρωνακτικός αλλά και μηχανικός τρύγος ανάλογα πάντα με τις απαιτήσεις του κάθε αμπελώνα

ΚΑΒΑΛΑ

Στην περιοχή της Καβάλας και συγκεκριμένα στην Πιέρια κοιλάδα, η χρονιά κύλησε ομαλά, χωρίς έντονα καιρικά φαινόμενα. Ως εκ τούτου οι παραδιδόμενες ποσότητες στο οινοποιείο Μακεδών ήταν άριστες σε ποιοτικά αλλά και ποσοτικά  χαρακτηριστικά.

Ο τρύγος «άνοιξε» στις 21 Αυγούστου με την ποικιλία Chardonnay και έκλεισε στις 6 Οκτώβρη με Cabernet Sauvignon.

Στην περιοχή της Καβάλας ο τρύγος ήταν αποκλειστικά χειρωνακτικός και οι καιρικές συνθήκες καθ’ όλη την διάρκεια του ήταν ιδανικές, τόσο για τα σταφύλια αλλά και για το εργατικό δυναμικό μας.

ΝΑΟΥΣΑ

Στην περιοχή της Νάουσας (ζώνη ΠΟΠ) ο τρύγος άρχισε στις 18/09/23, έλαβε τέλος στις 06/10/23 και αφορούσε αποκλειστικά την ποικιλία Ξινόμαυρο.

Οι καιρικές συνθήκες κατά της διάρκεια του τρύγου ήταν ιδανικές, με φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες και δίχως βροχοπτώσεις.

Οι στρεμματικές αποδόσεις ήταν χαμηλές με άριστη ποιότητα, καθώς οι παλιές ρίζες του Ξινόμαυρου δείχνουν εντυπωσιακή ανθεκτικότητα, ακόμα και σε ακραίες χρονιές, όπως ήταν η φετινή.

ΑΜΥΝΤΑΙΟ

Στην αμπελουργική ζώνη του Αμυνταίου ο τρύγος ξεκίνησε με λευκές ποικιλίες στις 13/09/23 (Chardonnay, Sauvignon Βlanc κτλ) και τελείωσε στις 23/10/23 με την ποικιλία του Ξινόμαυρου.

Οι αποδόσεις και εδώ ήταν αρκετά χαμηλές αλλά χωρίς μυκητολογικά προβλήματα.

Κατά την περίοδο του τρύγου, ο καιρός ήταν σχετικά ήπιος, με εξαίρεση το δεύτερο μισό, που είχαμε αρκετά σημαντικές μεταβολές της θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας.