• Ελληνικά
  • 中文 (中国)
  • |

Η Επιστολή – Δελτίο Τύπου του επικεφαλής της Nico Lazaridi στον Σ.Ε.Ο για τον νεοσύστατο Σ.Μ.Ο.Ε

Πριν λίγες μέρες, τα οινοποιεία – μέλη του Σ.Ε.Ο (Συνδέσμου Ελληνικών Οίνων) έλαβαν το  Δελτίο Τύπου  – Ανακοίνωση του Συνδέσμου, το οποίο αναφέρεται στην ίδρυση του «Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος» (Σ.Μ.Ο.Ε).

Ο επικεφαλής της Nico Lazaridi, Φεδερίκος Λαζαρίδης, εκφράζει απορίες και απόψεις στην επιστολή – Δελτίο Τύπου που ακολουθεί:

Προς : ΣΕΟ

Υπόψη: Προέδρου κ.Σκούρα Γιώργου

Δράμα, 16.5.2018

Αγαπητέ κ.Σκούρα,

Αντιλαμβάνομαι τον προβληματισμό σας και την προσπάθειά σας να υπερασπιστείτε το έργο του ΣΕΟ και των πεπραγμένων του ΔΣ. Διαβάζοντας το Δελτίο Τύπου – Ανακοίνωση του ΣΕΟ *, σχετικά με τη σύσταση του ΣΜΟΕ,  δεν καταλαβαίνω εάν πρόκειται για απολογητική δήλωση, επίθεση φιλίας ή τους κατηγορούμε ως ταραξίες.

Κάποιοι άνθρωποι αποφάσισαν σε νόμιμα πλαίσια να εκπροσωπούνται, να εκφράσουν οργανωμένα τις ανησυχίες τους και να υπερασπιστούν τα συμφέροντα τους. Αυτό, διότι μπορεί να μη νιώθουν άνετα σε αυτόν τον σύνδεσμο και πιστεύουν πως κάτω από άλλη στέγη θα είναι καλύτερα.

Συμφωνώ μαζί σας ότι το κοινό σημείο για όλους, παραμένει ο ελληνικός αμπελώνας και το κρασί. Άρα, δεν θα πω αν συμφωνώ ή διαφωνώ στη δημιουργία νέου φορέα ή στο μέλλον άλλων φορέων. Κάνω λοιπόν κάποιες σκέψεις, σε σχέση με το γεγονός  της δημιουργίας του νέου φορέα.

Η οινοποιία Nico Lazaridi, ανάλογα από ποια πλευρά την δεις, μπορεί για κάποιους να θεωρείται μεγάλος παραγωγός και για άλλους μεσαία επιχείρηση, άρα δεν εντάσσεται στο σκεπτικό του ΣΜΟΕ.

Οι συνάδελφοι που δημιούργησαν τον ΣΜΟΕ, δεν πιστεύω πως είχαν τη διάθεση να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι η συνδρομή στον ΣΕΟ, μιας και η δημιουργία ενός νέου φορέα απαιτεί σίγουρα αρκετά χρήματα. Αν τα καταφέρουν να λειτουργήσουν με λιγότερα χρήματα, θα είναι επιτυχία.

Σίγουρα αφιερώνουν περισσότερο χρόνο από το  να παρίστανται στα συμβούλια του ΣΕΟ. Συνεπώς, το κάνουν σε βάρος του πολύτιμου χρόνου τους και σε βάρος της δουλειάς τους – φαινομενικά ως εδώ είναι χαμένοι. Άρα προσβλέπουν μέσο-μακροπρόθεσμα  σε κάτι άλλο, το οποίο πιστεύουν πως θα είναι καλύτερο γι αυτούς.

Ίσως θεωρούν ότι ο «ανοιχτός» ΣΕΟ είναι πολυδαίδαλος και δεν έχει ευελιξία στη λήψη αποφάσεων; Ότι απαιτείται χρόνος και δημιουργία επαφών πριν φτάσει κάτι να προταθεί, να αξιολογηθεί και να ιεραρχηθεί για να υλοποιηθεί τελικά; Άρα τα χρήματα (έστω και λίγα) της συνδρομής  που δίδονται δεν πιάνουν τόπο  ή συζητάμε για να ακουστούμε;

Μπορεί να μην ισχύουν τα παραπάνω και να υπάρχουν άλλοι λόγοι που τους οδήγησαν στην σύσταση του ΣΜΟΕ, θα ήθελα να τους ακούσω. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ο ΣΕΟ τα κάνει όλα και ότι η παρουσία του έχει λύσει προβλήματα. Οι ίδιοι οι παραγωγοί με το έργο τους, συμβάλλουν κάθε μέρα στη βελτίωση του περιβάλλοντος που λειτουργεί η οινοποιία στη χώρα μας, ενώ αυξάνουν την αναγνωρισιμότητα του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό. Δεν απαξιώνουμε τον ΣΕΟ, ούτε θέλουμε να μειώσουμε το έργο του. Δεν μ’ ενδιαφέρει όμως να σταθώ αποκλειστικά στον ΕΦΚ, όσο κι αν έχει ταλαιπωρήσει τον κλάδο. Αν υπήρχαν λύσεις σε άλλα θέματα, τότε ο ΕΦΚ δεν θα ήταν το κύριο θέμα συζήτησης.

Με ποιο τρόπο μπορώ ως μέλος να ακουστώ, όταν ο ΣΕΟ λειτουργεί Αθηνοκεντρικά και έχω ελάχιστες ευκαιρίες να συμμετέχω σε συμβούλια. Είναι δεδομένο ότι έχουν δοθεί προτεραιότητες στην ανάδειξη περιοχών και ποικιλιών, κάτι που με αφήνει αδιάφορο στο να συμμετέχω σε δράσεις που οργανώνονται σε συνεργασία με την ΕΔΟΑΟ. Πουθενά δεν βλέπω την ανησυχία για την τύχη του κλάδου μακροπρόθεσμα, σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Οι εποχές απαιτούν μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα στο περιβάλλον και ευελιξία. Όσο τον ΣΕΟ τον θέλουμε μεγάλο, τον κάνουμε δύσκαμπτο.

Αν οι μικροί καταφέρνουν να σκέπτονται ως μεγάλοι, τότε μπράβο. Αν καταφέρουν να δράσουν ευέλικτα, ακόμα καλύτερα.

Το σίγουρο είναι ότι με πολύ σκληρή δουλειά, κόπο και έξοδα, αλλά κυρίως καλές ιδέες κάνουμε πολλά καλά ως Nico Lazaridi. Εξάγουμε σε 21 χώρες, δημιουργούμε προϊόντα ICON και σε κάθε κατηγορία προϊόντων έχουμε να επιδείξουμε κρασιά leader στην κατηγορία τους. Το ίδιο κάνουν και πολλοί άλλοι συνάδελφοι μας ανά την Ελλάδα, εκφράζουν κι αυτοί τις ίδιες ανησυχίες με εμάς, σε σχέση με το μέλλον του ελληνικού κρασιού και τον ΣΕΟ.

Παραμένω στη διάθεση σας.

Με Εκτίμηση,

Φεδερίκος Λαζαρίδης