• English
  • Ελληνικά
  • 中文 (中国)
  • |

#συμβαίνει_τώρα στο αμπέλι: Δακρύρροια

31-3-2020_edit_1

#συμβαίνει_τώρα στο αμπέλι: Δακρύρροια

Όσο εμείς #μένουμε_σπίτι η άνοιξη έρχεται και μαζί της ξεκινά το ξύπνημα της αμπέλου!

Ο έμπειρος και καταξιωμένος γεωπόνος και συνεργάτης του ΔΙΠΑΕ *Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέλαβε πρόσφατα Υπεύθυνος Διοίκησης Αμπελώνα και μας εξηγεί τι συμβαίνει τώρα στο αμπέλι και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο αμπελώνας αυτό τον καιρό:

 

 

To ξύπνημα των… πρεμνών!

Όπως έχει αναφερθεί στο παρελθόν, ο καιρός και το μικροκλίμα της περιοχής επηρεάζουν τις καλλιεργητικές εργασίες του αμπελώνα. Έτσι, ο ήπιος χειμώνας σε συνδυασμό με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, ειδικά στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, είχαν σαν αποτέλεσμα να προκαλέσουν  το ‘ξύπνημα’ των πρέμνων. Τι σημαίνει αυτό;

 

Ξεκινά η άνοδος των αποθησαυριστικών ουσιών της ρίζας προς το υπέργειο τμήμα του φυτού, με τελικό αποτέλεσμα την παρατήρηση εκροής  χυμού από τις τομές του κλαδέματος. Το υγρό αυτό περιέχει νερό και μείγμα υδατανθράκων με αζωτούχες ενώσεις, που είχαν αποταμιευθεί  από το καλοκαίρι. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται δακρύρροια και είναι μια από τις πιο σημαντικές  φυσιολογικές λειτουργίες της αμπέλου που σηματοδοτεί το ξεκίνημα της νέας βλαστικής περιόδου.

 

Ζωντανός οργανισμός

Το φαινόμενο αυτό λαμβάνει χώρα όταν η θερμοκρασία ανέλθει στους 10-12 0C. Οι παραπάνω κλιματολογικές συνθήκες είχαν σαν αποτέλεσμα τα πρέμνα να ξεκινήσουν τις διεργασίες βλαστικής ανάπτυξης ταχύτερα από την περσινή χρονιά. Βέβαια ως ζωντανός οργανισμός και μετά από την αλλαγή των καιρικών συνθηκών με πτώση της θερμοκρασίας βροχές αλλά και χιόνια σε χαμηλό υψόμετρο, το αμπέλι συγκράτησε την πρώιμη εκβλάστηση των πρέμνων.

 

Αυτό το διάστημα οι καλλιεργητικές εργασίες στον αμπελώνα βρίσκονται στο κατάλληλο για την εποχή στάδιο. Η εφαρμογή τους γίνεται δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος, χρησιμοποιώντας στο μεγαλύτερο μέρος των εργασιών μας προϊόντα φυσικής προέλευσης.

 

Τέλος η εταιρία βρίσκεται σε ένα δυναμικό πρόγραμμα, τόσο νέων φυτεύσεων, όσο και αναμπελώσεων δίνοντας βάση στις απαιτήσεις  του αμπελώνα που διαφοροποιούνται λόγω κλιματικής αλλαγής αλλά και στις απαιτήσεις των καταναλωτών.

 

 

 

Κωνσταντίνος Πετρίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μετά τις σπουδές του στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ ειδικεύτηκε στην Γενετική Βελτίωση Φυτών. Η αγάπη του για την έρευνα και ειδικά στο αμπέλι, οι σπουδές του και η εμπειρία του ήταν το εφαλτήριο να ξεκινήσει το 2011 την ακαδημαϊκή του καριέρα στο τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας που εδρεύει στη Δράμα, με ειδίκευση στην καλλιέργεια αμπέλου, στη φυτοπροστασία και στη διαχείριση εδαφικών συστημάτων.

Σήμερα, από ένα άλλο μετερίζι, αυτό του Υπευθύνου Διοίκησης του Αμπελώνα της Νίκο Λαζαρίδη, φιλοδοξεί οι γνώσεις του και η εμπειρία του να συνεισφέρουν στη βελτίωση, την ανάπτυξη και τη μετατροπή του αμπελώνα ως πρότυπου.

Όπως λέει και ο ίδιος, «κύριος στόχος μας είναι η παραγωγή ποιοτικής πρώτης ύλης, σε συνδυασμό με την αειφορική διαχείριση του αμπελώνα, στον οποίο αλληλοεπιδρούν το ιδιαίτερο μικροκλίμα της  περιοχής και οι πρωτοπόρες καλλιεργητικές τεχνικές, τις οποίες προσπαθούμε να εφαρμόσουμε. Όλα τα παραπάνω, πάντα με γνώμονα το, σεβασμό πρώτιστα στους καταναλωτές, τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα το περιβάλλον».

Related Posts